Assalamualaikum w.b.t
Hari ni aku tak tahu kenapa teringin sangat nak buat pavlova tapi malas sangat nak buat pagi pagi . So buat bila hampir malam . Boleh melantak je. Hahah !
So , semalam aku pergi lah ke Aeon Station 18, Ipoh untuk membeli barang yang takde such as whipping cream and gula castor serta telur.Telur pon tak cukup kat rumah tau dak !
Bahan bahan nya :-
4 biji putih telur(I used grade C)
1 sudu kecil cuka
1 sudu kecil vanilla esen
1 sudu besar tepung jagung
3/4 cawan gula kastor (boleh kurangkan sebab maniszzzzz)
1 cawan whipping cream
aneka buah buahan yang masam masam
majerin
baking paper(aku takde baking payperzzz so guna kertas A4) hehe
Moh buat meringue dia!
Eh eh sebelum tu pre heat oven for 15 minutes dengan 150C
1. Pukul putih telur tu sampai dia berbuih buih (bekas tu jangan ade kasi minyak ke apa ke)
2. Lepas tu masukkan gula castor sikit-sikit
3. Pukul sampai kembang . (kembang means bertanduk, tonggek bekas tu dia tak jatuh pon. Dulu sebelum buat macaron tak jadi, taktau pon macam mana rupa telur putih tu pukul sampai kembang)
4. Then , masukkan tepung jagung tu, vanilla esen dan cuka
5. Gaulkan sehingga sebati !
Siap dah meringue diaaaa
Sebelum masuk meringue dia tu kat bekas nak masuk oven tu, aku sapu majerin kat kertas A4 tuu haa
Then , baru letak meringue dia.
Pastu masukkan la meringue dia dalam oven untuk 1 Jam 15 Min , Suhu 140C-130C . Aku bakar atas bawah . Bila dah siap, jangan keluarkan terus pavlova tu. Bukak sikit pintu oven(skema ah) bagi dia sejuk kat dalam tu.
Toppingnya
1. Whipping cream je ! Pukul dia sampai ah kembang ke kental ke pape je . Haha
2. Then potong buah buahan(dek sebab kan tk cukup buah, aku guna orange sebijik je)
3. Sapulah whipping Cream tu atas pavlova and hiaskan dgn buah buahan
Ini la rope pavlova aku
Melimpah ruah creamnya.
Sekian mekasih.
Hari ni aku tak tahu kenapa teringin sangat nak buat pavlova tapi malas sangat nak buat pagi pagi . So buat bila hampir malam . Boleh melantak je. Hahah !
So , semalam aku pergi lah ke Aeon Station 18, Ipoh untuk membeli barang yang takde such as whipping cream and gula castor serta telur.Telur pon tak cukup kat rumah tau dak !
Bahan bahan nya :-
4 biji putih telur(I used grade C)
1 sudu kecil cuka
1 sudu kecil vanilla esen
1 sudu besar tepung jagung
3/4 cawan gula kastor (boleh kurangkan sebab maniszzzzz)
1 cawan whipping cream
aneka buah buahan yang masam masam
majerin
baking paper(aku takde baking payperzzz so guna kertas A4) hehe
Moh buat meringue dia!
Eh eh sebelum tu pre heat oven for 15 minutes dengan 150C
1. Pukul putih telur tu sampai dia berbuih buih (bekas tu jangan ade kasi minyak ke apa ke)
2. Lepas tu masukkan gula castor sikit-sikit
3. Pukul sampai kembang . (kembang means bertanduk, tonggek bekas tu dia tak jatuh pon. Dulu sebelum buat macaron tak jadi, taktau pon macam mana rupa telur putih tu pukul sampai kembang)
4. Then , masukkan tepung jagung tu, vanilla esen dan cuka
5. Gaulkan sehingga sebati !
Siap dah meringue diaaaa
Sebelum masuk meringue dia tu kat bekas nak masuk oven tu, aku sapu majerin kat kertas A4 tuu haa
Then , baru letak meringue dia.
Pastu masukkan la meringue dia dalam oven untuk 1 Jam 15 Min , Suhu 140C-130C . Aku bakar atas bawah . Bila dah siap, jangan keluarkan terus pavlova tu. Bukak sikit pintu oven(skema ah) bagi dia sejuk kat dalam tu.
Toppingnya
1. Whipping cream je ! Pukul dia sampai ah kembang ke kental ke pape je . Haha
2. Then potong buah buahan(dek sebab kan tk cukup buah, aku guna orange sebijik je)
3. Sapulah whipping Cream tu atas pavlova and hiaskan dgn buah buahan
Ini la rope pavlova aku
Melimpah ruah creamnya.
Sekian mekasih.
No comments:
Post a Comment